Att gigga är den nya arbetsmodellen
Det råder ingen tvivel om att gig-ekonomin fått utstå kritik i media under en längre tid. Men faktum är att idag väljer allt fler högkvalificerade arbetstagare att bli giggare. Friheten i att få vara sin egen chef och bestämma över sin egen tid är två starka anledningar till att så många arbetstagare väljer att lämna sin fasta anställningar för att bli giggare. I artikeln går vi igenom hur synen på gig-ekonomin förändrats och varför den nya generationen eftertraktar giggarens livsstil.
Gigg-anställningen är numera vanligast bland soloföretagare
Den vanligaste formen för företagande i Sverige är soloföretagandet. Men här finns också en anställningsform som sticker ut; gigg-anställningen. Orsakerna till gigg-anställningens ökade popularitet är bland annat arbetstagarens önskan efter mer frihet - medan företag eftersträvar en flexiblare och smidigare kompetensförsörjning.
Giggare sågs tidigare som ströjobbare
Tidigare har giggare setts av många som ströjobbare. Arbetstagare med en trögstartad karriär som tvingas hoppa runt från småjobb till småjobb - kanske för att de saknar kompetens. Idealet har länge varit en trygg och fast anställning utifrån den svenska arbetsmodellen. Där fackförbund och arbetsgivare kommer överens om löner, arbetsmiljö, arbetstider med mera.
Ny generationens arbetstagare eftertraktar giggares livsstil
Men dagens nya generation arbetstagare vill bygga sina karriärer efter helt andra värden än den klassiska svenska arbetsmodellen. De eftersträvar flexibilitet, frihet och självständighet - vilket har gjort att fackföreningars bestämda villkor blivit en begränsning.
Eftersom den nya generationen har ett annat ideal har de också en annan syn på giggare. I stället för inkompetent ses giggaren nu som privilegierad och kompetent. En egenanställd så eftertraktad att hen kan välja sina kunder och uppdrag. Som kan jobba på kontor eller hemifrån utifrån egen smak och som inte begär semester, utan tar semester. Giggare har i många fall blivit en eftertraktad livsstil.
Allt fler kvalificerade arbetstagare prövar livet som giggare
I och med att synen på giggare blivit mer positiv i samhället har kvalificerade marknadsförare, fotografer, IT-konsulter, webbutvecklare och många andra vågat pröva livet som giggare. För många är det tacksamt att få vara sin egen chef. De får större möjligheter att påverka när de vill jobba, hur mycket de vill jobba hemifrån och de behöver inte svara till någon annan än kunden.
Företagarna har fått ökat förtroende för giggare
Gig-gekonomin har därför fått ett stort tillskott av kvalificerade arbetstagare, vilket gjort att kvaliteten på leveranserna höjts. Företag som tidigare sett giggare som en plan B, blir nu överraskade. Inhyrning av giggare är inte längre förknippat med medelmåttig kvalitét, utan en spetskompetens som inom vissa områden överträffar den egna personalen. Förtroendet för giggare har därför fått sig en skjuts; liksom förväntningarna.
Att gigga är ingen ny arbetsmodell
Han fortsätter: “Principerna som gig-ekonomin bygger på, är allt annat än nya på arbetsmarknaden, det handlar egentligen om att anlita personer med specifik kompetens för specifika uppdrag. Och det är precis det vi på Gigger vill främja”
Men termen gig-ekonomi är väldigt bred och innefattar flertalet olika verksamhetsformer och affärsmodeller. Vissa anlitar egenanställda för sin egen verksamhets räkning och förhandlar därmed direkt med giggaren. Andra förmedlar uppdrag mellan giggaren och uppdragsgivaren.
Gigger AB särskiljer sig genom att med ett verktyg möjliggöra för privatpersoner utan eget företag att fakturera en uppdragsgivare och få ut lön. Företag kan i sin tur använda Giggers verktyg för att köpa tjänster inom HR -och ekonomirelaterad administration. Gigger sköter då allt kring löner och anställning, skatter, arbetsgivaravgifter etcetera. Så vidare inte giggare självmant vänder sig till Giggers kundtjänst för rådgivning, blandar sig Gigger aldrig i förhandlingarna mellan giggaren och uppdragsgivaren.
Gig-ekonomin är här för att stanna
Vi kan konstatera att gig-ekonomin växer som aldrig förr – troligen inte för att företag och giggare är missnöjda med arbetsmodellen. Sannolikt finns orsakerna i att arbetsmarknaden förändrats och att samhället fått nya ideal av ett attraktivt arbetsliv. Detta har gjort gig-ekonomins arbetsmodell gynnsam för både företag och arbetstagare. ‘Den allt växande skara av arbetstagare som vill bestämma över sin egen tid, sin arbetsplats och sina uppdrag söker sig helt enkelt till en arbetsmodell som gör det möjligt.